NetVerder, onderdeel van Stedin Groep, en aannemer Visser & Smit Hanab Pipelines & Industry, onderdeel van VolkerWessels, tekenen een contract voor de ontwikkeling van Warmtenet Delft in de wijken Voorhof en Buitenhof. Een belangrijke volgende stap die ervoor gaat zorgen dat mensen nog lang prettig kunnen wonen in een verwarmde woning. De aannemer begint eerst met de uitwerking van het ontwerp. De uitvoering start pas nadat de partners in Warmtenet Delft en Geothermie Delft (GTD) een definitief besluit hebben genomen voor het eind van het jaar.
“We zijn blij met Visser & Smit Hanab Pipelines & Industry als aannemer en betrouwbare marktpartij voor de ontwikkeling van het warmtenet voor de wijken Voorhof en Buitenhof in Delft”, vertelt David Peters, CTO van Stedin Groep. “Tegelijkertijd realiseren we ons ook dat een aantal belangrijke randvoorwaarden nog ingevuld moeten worden, waaronder de definitieve besluiten over de geothermiebron door GTD en over het warmtenet door de woningcorporaties. Het contract houdt rekening met de invulling van deze voorwaarden die in de komende maanden nog plaats moet gaan vinden. Maar in dit project, waar we met flink wat partijen samenwerken, is het belangrijk om stappen vooruit te zetten.”
Wethouder Duurzaamheid, Werk en inkomen en Economie Maaike Zwart geeft aan waarom deze stap belangrijk is. “In de komende jaren wil de gemeente Delft het gebruik van aardgas voor het verwarmen van woningen en andere gebouwen verder afbouwen. Duurzame warmtebronnen vervangen in 2050 aardgas voor de verwarming van gebouwen en woningen. Met deze stap komt het warmtenet weer een stapje dichterbij voor de bewoners van Buitenhof en Voorhof. Ik ben blij dat daarmee een betrouwbare, betaalbare én duurzame verwarming van woningen en andere gebouwen mogelijk wordt.”
Als woordvoerder van de vier corporaties zegt Vidomes-bestuurder Daphne Braal hierover: “Woningen moeten in de toekomst op een andere manier verwarmd worden, zonder aardgas. Met dit warmtenet vanuit een geothermiebron kunnen de huurders van de vier corporaties in de toekomst prettig en betaalbaar blijven wonen in een verwarmd huis. Daarnaast helpt het om de hoeveelheid CO2 die vrijkomt in de lucht te verminderen. Om die reden werken de corporaties graag mee aan de realisatie van dit warmtenet in Delft.”
De warmtebron die voor het warme water in het leidingnet zorgt, is de aardwarmtebron van Geothermie Delft (GTD). Deze bron wordt gerealiseerd op de TU-campus in Delft. Uit deze bron wordt warmte uit de aarde gebruikt voor de duurzame verwarming van gebouwen. GTD is deze zomer begonnen met de boring en weet naar verwachting deze maand hoeveel warmte beschikbaar is. Een positieve uitkomst is noodzakelijk voor GTD en voor de definitieve besluitvorming over het warmtenet.