Liefst zeven telekranen op rij waren er vorige week nodig om de leidingen voor het stadswarmtenet binnen de ring aan te leggen. De leidingen werden via een van tevoren geboord gat onder de A10 door getrokken. Met hulp van de leidingen levert Vattenfall straks duurzame stadswarmte aan het GWL-terrein en Westerpark West.
Duurzame stadswarmte voor Westerpark West en GWL-terrein
De nieuwe warmteleidingen zijn van Vattenfall en gaan in de toekomst woningen van het Westerpark West en het GWL-terrein van duurzame stadswarmte voorzien. Ze lopen vanaf het bestaande stadswarmtenet ter hoogte van de Arlandaweg bij station Sloterdijk naar het GWL-terrein aan de Waterkeringweg, een tracé van zo’n 2 kilometer. Het warmteoverdrachtstation op het GWL-terrein verdeelt de stadswarmte daarna over de woningen. De warmte is afkomstig van het Afval Energiebedrijf Amsterdam (AEB).
Boren, niet graven
Normaal gesproken moet er flink worden gegraven om leidingen aan te leggen, maar vanwege de A10, een waterkering, tramsporen, voormalig station Sloterdijk en een woud aan leidingen en kabels onder de grond kreeg boren ditmaal de voorkeur. Er werden twee boorgaten gemaakt, elk van ongeveer 660 meter. Daarna werden de warmteleidingstrengen, die in de volledige lengte op het Brettenpad klaar lagen, in het boorgat getrokken.
Project naar verwachting in oktober klaar
De komende drie maanden legt aannemer Visser & Smit Hanab leidingen onder het Brettenpad en wordt er nog een boring van het Westerpark naar de Haarlemmerweg gemaakt. Ook wordt er nog gewerkt langs de Arlandaweg en op het GWL-terrein. Het Brettenpad is tussen de Polonceaukade en de Molenwerf tot en met september gesloten voor fietsers. Het gehele project is naar verwachting in oktober 2020 gereed.
Zo werkt stadswarmte
Bij stadsverwarming wordt warmte gebruikt die geproduceerd wordt op een centrale plek. Bijvoorbeeld restwarmte die vrijkomt bij het opwekken van stroom of bij het verbranden van afval. De warmte gaat via een ondergronds leidingnet naar woonwijken en bedrijventerreinen. Stadswarmte is een duurzamer alternatief voor losse cv-ketels op gas en bespaart circa 50% CO2 ten opzichte van gasketels thuis.