icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Landtong Rozenburg

V&SH realiseert infrastructuur voor duurzame walstroom

Op landtong Rozenburg liggen de vaste aanlegplaatsen voor de schepen van Heerema Marine Contractors. Heerema Marine Contractors gaat zijn kraanschepen als ze zijn aangemeerd in het Calandkanaal voorzien van schone energie uit het windmolenpark op de Landtong. Om de stroom te kunnen leveren realiseren Eneco en Havenbedrijf Rotterdam een walstroominstallatie. V&SH DIS is verantwoordelijk voor het 5 km kabeltracé 25kV 1x800AL en de benodigde verbindingen. Onze boorploeg maakte de HDD's om de kabels in te trekken naar de meerpalen.

Verbetering luchtkwaliteit Rozenburg en Maassluis

De walstroomaansluiting voorziet de grote offshore schepen als ze zijn aangemeerd in het kanaal van duurzame energie. Omdat de dieselgeneratoren van de schepen kunnen worden uitgezet zodra een schip aangemeerd is, nemen geluid en luchtverontreiniging af, komt er beduidend minder CO2 in de lucht en verbetert de leefbaarheid in Rozenburg en Maassluis. V&SH is dan ook bijzonder trots mee te werken aan dit duurzame project dat past in onze visie dat wij als V&SH een grote bijdrage willen leveren aan het daadwerkelijk realiseren van de energietransitie.

HDD's brengen stroom naar de meerpalen

Na de aanleg van het 5 km lange kabeltracé 25kV 1x800AL door V&SH DIS West is het nu de beurt aan onze boorploeg. Om de levering van walstroom mogelijk te maken, zijn een tweetal horizontaal gestuurde boringen (HDD’s) en aansluitingen op de meerpalen gerealiseerd op basis van engineering door onze eigen afdeling Engineering HDD. Voor het uitvoeren van de boringen zijn er twee werkterreinen ingericht, een rig site per boring. Aanvullend is er een uitlegterrein voor HDPE op het land ingericht deze bundel wordt voor aanvang van intrekken, het water ingetrokken.

Nadat de ruimfase klaar is, wordt de ruimer aan boord gehesen van een schip in CAT7. Vervolgens wordt de HDPE streng gekoppeld aan de boorstangen. Na het koppelen wordt de ruimer begeleid naar het boorgat en wordt de HDPE streng ingetrokken. Na het intrekken van de boring worden er op de meerpaal mantelbuizen gemonteerd. Middels passtukken worden de buizen op de meerpaal gekoppeld met de reeds eerder ingetrokken boorstreng. Dit gebeurd allemaal met behulp van duikers.

De zeer uitvoerige voorbereiding, onze technische kennis & ervaring, het vakmanschap en de inzet van onze mensen op de site, hebben er gezamenlijk voor gezorgd dat dit deel van het project succesvol afgerond is.

 

Stroom vanaf windmolenpark maakt project nog duurzamer

In de toekomst is het de bedoeling dat de walstroom geleverd wordt door het windpark Landtong Rozenburg. Dit windpark wordt geoptimaliseerd. Het bestaat uit 12 windmolens, waarvan er 10 gerealiseerd zijn in 2007. Deze windmolens hebben een tiphoogte (hoogte mast inclusief lengte wiek) van 110 meter. De 9 nieuwe, modernere windmolens hebben een tiphoogte van circa 150-210 meter. Naar verwachting worden de nieuwe windmolens in 2020-2021 gebouwd. De 2 windmolens die in 2015 in gebruik genomen zijn blijven staan